Bylinky a koření

Bez těchto přísad si nikdo neumí představit vybranou či domácí kuchyni. Vylepšují chuť pokrmů, dotvářejí jejich aroma a postarají se o jemnou vůni a lákavý vzhled jídel.


Jaký je rozdíl mezi bylinkami a kořením??


Bylinkou většinou nazýváme rostliny z našich středoevropských zemí. Používají se čerstvé nebo sušené.
Koření přichází na náš stůl z celého světa a tvoří ho vždy sušené části rostlin. Často pocházejí z tropů.

Bylinky

Úvod k bylinkám a koření

13.01.2016 18:49

Vaření bez bylin a koření si už nedokážeme představit, protože:

-promění nudná jídla

-vyzvednou vlastní chuť mnoha pokrmů

-podráždí chuťové buňky

- jsou velice důležité dokonce i pro naše zdraví

 

Toto už věděli naši předkové.

My jsme na tom stejně jako naši předkové - nové druhy koření poznáváme při našich cestách do dalekých zemí.

Získáváme tím nové nápady do kuchyně.

Koření a bylinky jsou důležitou přísadou.

Jídlo nás přece nemá jen zasytit, musí nám i chutnat, příjemně vonět a atraktivně vypadat. Jenže většina koření a bylinek toho dokáže daleko více. Obsahují cenné oleje a účinné látky, které povzbuzují tvorbu žaludečních šťáv, a tím i trávení, jídlo je pak snáze stravitelné. Každá použitá bylinka je současně i léčivá a řada jejích složek jen čeká na to, aby mohla prospět našemu organismu

Okořeňte si pokrmy správnou dávkou bylinek, podpoříte tím současně i své zdraví

Bylinky a koření

Léčivé byliny a koření

28.01.2016 18:04

Oregano - zklidní žaludek

Česnek - přírodní dezinfekce a antibiotikum

Meduňka - navodí klidný spánek

Zázvor - léčí nevolnost

Hřebíček - přírodní antibiotikum

Chilli - může zabránit infarktu

Fenykl - eliminuje tělesný pach

Šalvěj - vyléčí bolest v krku

Skořice - sníží krevní tlak

Bazalka - zmírní nadýmání

Kurkuma - silně protirakovinová

Pepř - pomůže při žaludečních obtíží

Tymián - uvolní dýchací cesty

Kopr - likviduje pálení žáhy, koliku a plynatost

Rozmarýn - účinný antioxidant