Bylinky a koření
Bez těchto přísad si nikdo neumí představit vybranou či domácí kuchyni. Vylepšují chuť pokrmů, dotvářejí jejich aroma a postarají se o jemnou vůni a lákavý vzhled jídel.
Jaký je rozdíl mezi bylinkami a kořením??
Bylinkou většinou nazýváme rostliny z našich středoevropských zemí. Používají se čerstvé nebo sušené.
Koření přichází na náš stůl z celého světa a tvoří ho vždy sušené části rostlin. Často pocházejí z tropů.
Bylinky
Úvod k bylinkám a koření
13.01.2016 18:49Vaření bez bylin a koření si už nedokážeme představit, protože:
-promění nudná jídla
-vyzvednou vlastní chuť mnoha pokrmů
-podráždí chuťové buňky
- jsou velice důležité dokonce i pro naše zdraví
Toto už věděli naši předkové.
My jsme na tom stejně jako naši předkové - nové druhy koření poznáváme při našich cestách do dalekých zemí.
Získáváme tím nové nápady do kuchyně.
Koření a bylinky jsou důležitou přísadou.
Jídlo nás přece nemá jen zasytit, musí nám i chutnat, příjemně vonět a atraktivně vypadat. Jenže většina koření a bylinek toho dokáže daleko více. Obsahují cenné oleje a účinné látky, které povzbuzují tvorbu žaludečních šťáv, a tím i trávení, jídlo je pak snáze stravitelné. Každá použitá bylinka je současně i léčivá a řada jejích složek jen čeká na to, aby mohla prospět našemu organismu
Okořeňte si pokrmy správnou dávkou bylinek, podpoříte tím současně i své zdraví
Bylinky a koření
Léčivé byliny a koření
28.01.2016 18:04Oregano - zklidní žaludek
Česnek - přírodní dezinfekce a antibiotikum
Meduňka - navodí klidný spánek
Zázvor - léčí nevolnost
Hřebíček - přírodní antibiotikum
Chilli - může zabránit infarktu
Fenykl - eliminuje tělesný pach
Šalvěj - vyléčí bolest v krku
Skořice - sníží krevní tlak
Bazalka - zmírní nadýmání
Kurkuma - silně protirakovinová
Pepř - pomůže při žaludečních obtíží
Tymián - uvolní dýchací cesty
Kopr - likviduje pálení žáhy, koliku a plynatost
Rozmarýn - účinný antioxidant