základní informace o nejpoužívanějších bylinkách
bazalka - připomíná pepř, lehce nasládlá
- do sladkých a pikantních pokrmů, především do rajčatových
a vaječních jídel
bobkový list - charakteristická chuť
- k rybě, k nakládání masa
estragon - hořkosladký, kořenný
- do salátů,do ratatouille
kerblík - svěží a kořenný
- do polévek, do vaječných a sýrových pokrmů,
do bylinkového másla
kopr - svěží aroma, připomíná kmín
- do rybých pokrmů, do omáček, do okurkových salátů
libeček - silně kořenný, silně aromatický
- do polévek a pokrmů z jednoho hrnce
majoránka - silně kořenná a aromatická
- k masům a drůbeži, k okurkám, cuketám, bramborám a paprikám
k nakládání
máta peprná - aromatická, svěží
- do ovocných a zeleninových salátů, koktejlů, k hrášku a mrkvi
meduňka - jemně kořenná, podobná citronu
- do salátů a nápojů
oregano - lehce nahořklé, aromatické
- na pizzu a špagety, do salátů
pažitka - připomíná cibuli a pórek
- do salátů, masových vývarů a zeleninových polévek (nevařit!!)
do tvarohu, brambor, do vaječných pokrmů a bylinkového másla
pelyněk - lehce nahořklý
- do tučných jídel (pelyněk se vždy musí péci současně i s masem)
petržel - kořenná, lehce nahořklá
- do salátů, omáček, polévek, k zelenině, k rybě
rozmarýn - silně aromatický, natrpkle hořký
- k jehněčímu masu a zvěřině, k rybě a vepřovému, k houbám,
ale i do desertů
řeřicha - lehce nahořklá
- do salátů a polévek
saturejka - lehce hořká a kořenná
- do tučných jídel, dá se nakládat do octa, k luštěninám
šalvěj - lehce nahořklá
- k vepřové pečeni, k pečené huse, rajčatům a do salátu
tymián - aromatický, nahořklý
- k masu a rybě, do polévek a bylinkových omáček