základní informace o nejpoužívanějším koření
anýz - silně aromatický, sladký
- do sladkých a pikantních jídel, na pečení
bobkový list - aromatický, mírně nahořklý
- do marinád, k nakládání masa, do vývarů
česnek - nasládlý, jemný až ostrý
- do salátů, zeleniny, grilovaných jídel, k masu
TIP: - k pečeni vložíme neoloupané stroužky česneku - během pečení
česnek zesládne (pak stačí ze stroužku jen vynáčknout)
- nakrájený nebo rozdrcený stroužek česneku se nesmí dlouho
restovat - zhořkne
fenykl - jemně nasládlý
- do chleba, pečiva, čaje , salátů,
hořčičná semínka - pálivá až bodavá
- celá semínka do marinád a nálevů, k nakládání okurek,
mletá k výrobě hořčice
hřebíček - ostrý, nasládle kořenný
- do kořeněného pečiva, marinády, zvěřiny, červeného zelí, kompotů,
svařeného vína
kajenský pepř - velice ostrý
- do omáček a jídel z jednoho hrnce (chilli con carne),
salátů, grilování
kapary - trpké, mírně ostré
- do ragů, do omáček, vaječných jídel, do dresingů, do salátů
kardamom - ostrý, nasládle kořenný
- do perníčků, do kořeněného pečiva
kari - ostré, nasládlé
- do rýžových jídel, omáček, drůbeže, masa
koriandr - ostrý, mírně nahořklý
- k zelenině (jako např.: květák, celer, červená řepa), do pečiva,
k nakládání zvěřiny
křen - ostře kořenný
- strouhaný k vařenému masu, smíchaný se smetanounebo jogurtem
jako salátová omáčka, omáčka k dušenému masu
muškát - jemně kořenný, nahořklý
- do perníčků, bramborových jídel,omáček, zelí, kapusty
!POZOR! :opatrně s tímto kořením - ve větších dávkách působí jako
halucinogen (uchovejte ho mimo dosach dětí, protože
už dva muškátové oříšky mohou být pro malé děti
smrtelně nebezpečné!!!!)
nové koření - kořenné
- zrníčka k nákládání, do vývarů, do ragů, pečenému masu,
- mleté do perníčků
paprika - jemná až pálivě ostrá
- do guláše, na drůbež, sýr, do tvarohu, zeleniny, omáček, rýže,
na brambory
pepř - pálivě ostrý
- zrníčka: k nákládání, do vývarů, k masu, zvěřině
- mletý : takřka do všech pikantích jídel
skořice - kořenně nasládlá až hořká
- celá : do kompotů, svařeného vína, likérů
- mletá : do sladkých a ovocných jídel
šafrán - jemný a lahodný
- do rýžových jíde, k masu
vanilka - jemná
- do sladkých jídel a omáček, do pečiva, do valikového cukru
zázvor - ostrý, pálivý
- do perníčků, placiček, guláše, rýžových a vovocných jídek,
omáček