základní informace o nejpoužívanějším koření

 

anýz - silně aromatický, sladký

        - do sladkých a pikantních jídel, na pečení

 

bobkový list - aromatický, mírně nahořklý

                    - do marinád, k nakládání masa, do vývarů

 

česnek - nasládlý, jemný až ostrý

            - do salátů, zeleniny, grilovaných jídel, k masu

               TIP: - k pečeni vložíme neoloupané stroužky česneku - během pečení

                       česnek zesládne (pak stačí  ze stroužku jen vynáčknout)

                       - nakrájený nebo rozdrcený stroužek česneku se nesmí dlouho

                       restovat - zhořkne

 

fenykl - jemně nasládlý

           - do chleba, pečiva, čaje ,  salátů,

 

hořčičná semínka - pálivá až bodavá

                             - celá semínka do marinád a nálevů, k nakládání okurek,

                                  mletá k výrobě hořčice

 

hřebíček - ostrý, nasládle kořenný

                - do kořeněného pečiva, marinády, zvěřiny, červeného zelí, kompotů,

                    svařeného vína

 

kajenský pepř - velice ostrý

                       - do omáček a jídel z jednoho hrnce (chilli con carne),

                          salátů,  grilování

 

kapary - trpké, mírně ostré

            - do ragů, do omáček, vaječných jídel, do dresingů, do salátů

 

kardamom - ostrý, nasládle kořenný

                 - do perníčků, do kořeněného pečiva

 

kari - ostré, nasládlé

       - do rýžových jídel, omáček, drůbeže, masa

 

koriandr - ostrý, mírně nahořklý

               - k zelenině (jako např.: květák, celer, červená řepa), do pečiva,

                  k nakládání zvěřiny

 

křen - ostře kořenný

        - strouhaný k vařenému masu, smíchaný se smetanounebo jogurtem

            jako  salátová omáčka, omáčka k dušenému masu

 

muškát - jemně kořenný, nahořklý

             - do perníčků, bramborových jídel,omáček, zelí, kapusty

             !POZOR! :opatrně s tímto kořením - ve větších dávkách působí jako

                             halucinogen (uchovejte ho mimo dosach dětí, protože

                             už dva muškátové oříšky mohou být pro malé děti

                            smrtelně nebezpečné!!!!)

 

nové koření - kořenné

                   - zrníčka k nákládání, do vývarů, do ragů, pečenému masu,

                   - mleté do perníčků

 

paprika - jemná až pálivě ostrá

             - do guláše, na drůbež, sýr, do tvarohu, zeleniny, omáček, rýže,

                 na brambory

 

pepř - pálivě ostrý

        - zrníčka: k nákládání, do vývarů, k masu, zvěřině

        - mletý : takřka do všech pikantích jídel

 

skořice - kořenně nasládlá až hořká

            - celá : do kompotů, svařeného vína, likérů

             - mletá : do sladkých  a ovocných jídel

 

šafrán - jemný a lahodný

            - do rýžových jíde, k masu

 

vanilka - jemná

            - do sladkých jídel a omáček, do pečiva, do valikového cukru

 

zázvor - ostrý, pálivý

            - do perníčků, placiček, guláše, rýžových a vovocných jídek,

                omáček