mandle

Obsahují velké množství hořčíku. Napomáhají zlepšovat činnost srdce a účastní se při léčbě při srdečních chorobách.

Mandlový olej se používá na pokožku k jejímu zvláčnění a bohaté výživě.

Velký význam mají v pediatrii. Bylo zjištěno, že přeměna plohodnotných bílkovin, jež mandle obsahují, je velmi rychlá a nezatěžuje dětský organismus.

Mandle jsou úžasným zdrojem mnoha důležitých látek

Především jsou bohaté na minerály, mají vysoký obsah hořčíku, vápníku, draslíku, zinku a železa. Také v nich najdeme řadu nezbytných vitamínů: vitamín E, vitamíny skupiny B. Obsahují nezanedbatelné množství tuků, ovšem při jejich rozumné konzumaci se nemusíme obávat přibívání na váze, jejich nenasycené mastné kyseliny jsou naopak zdraví velice prospěšné. Dále v nich najdeme pro zažívací trak prospěšnou vlákninu, cenné bílkoviny a malé množství cukrů.

 

Mandlové a sojové mléko je pro kojence mnohem lepší, než kravské, jež zapříčiňuje hnilobné procesy ve strřvech.Tyto přednosti se využívají u dětí, trpících ekzémy. Jejiž onemocnění se zhoršuje při konzumaci kravského mléka. Nahrazení kravského mléka  mandlovým má léčebné účinky.

 

Mandle se v české kuchyni používají od pradávna. Jsou velmi zdravé, neboď oleje v nich obsažené dokáží výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesteroluv krvi člověka a navíc obsahují další řadu vitaminů, které tělu prospívají. Nejdůležitější z nic jsou antioxidanty, které pomáhají tělu zbavit se volných radikálů působících v buňkách a tkáních velkou neplechu. Volné radikály dokáží podmínit vznik rakoviny nebo poškodit cévy a srdce. Antioxidanty z mandlí jim v tom mohou zabránit. Mandle dokáží snížit riziko Alzheimerovi choroby a diabetu.

 

Co tedy obsahují:

Jedna hrst mandlí vážící necelých 30g (je to doporučená denní dávka), obsahuje až 20 různých flavonoidů, tedy látek, které pomáhají před rozvojem nemocích srdece a cév.