boršč podle ukrajinky
Tento recept jsem dostala před nějakou dobou od rodilé ukrajinky. Se slovy, že v čechách neděláme boršč, ale polévku z řepy.
Používat prý do polévky několik druhů mas, bobkový list, nové koření a sterilované zelí nebo sterilovanou řepu je úplně nemyslitelné.
V jejich polévce je zachována svěží chuť čerstvé zeleniny, která je jen doladěna pouze pepřem, solí a octem (pořípadě troškou cukru - jak kdo má rád).
Musím se přiznat, že když jsem ochutnala tuto polévku, jiná mi už tolik nechutná.
co budeme potřebovat:
(všechny uvedené suroviny jsou pouze orientační- přidávám je podle oka a přizpůsobuji naší chuti)
čerstvá červená řepa (asi - podle velikosti - 3 až 5 kusů)
čerstvé bílé zelí (asi 1/4 až 1/3 bulky - také záleží na velikosti)
brambory (asi 3-5 kusů - podle velikosti)
kus hovězího na polévku- může být i s kostí (asi 300-500g - masožrouti musí mít ten větší kousek)
mrkev (asi 2 až 3 - podle velikosti)
cibule (asi 2-3 kusy)
zakysanou smetanu (jeden kelímek Vám stačit nebude, musíme počítat s tím, že minimálně jeden se do polévky zamíchá a další smetana se přidává na talíř s hotovou polévkou jako chutná ozdoba)
sůl, petř, troška kmínu, ocet a možná trochu cukru (to záleží na množství použité mrkve a její sladkosti)
bujón ( já používám jeden zeleninový a jeden hovězí, ale každý jak má rád)
TIP: Na loupání červené řepy použijeme jednorázové rukacice nebo budete mít barevné ruce.
Cibuli oloupat a nakrájet (může být i na hrubo). Já si ji rozdělám i na tři díly a dám do třech hrnců (dva menší a jeden velký do kterého vše slijeme). Celá polévka by se dala vařit v jednom hrnci a všechny suroviny přidávat postupně, ale myslím si, že v menším množství vše lehce uhlídáme před rozvařením nebo připálením.
Očištěné (může být i už nakrájené) maso orestujeme na oleji s cibulí, přidáme hovězí bujón, petř (s pepřem opatrně, budeme ho přidávat do všech hrnců) a vodu. Přiklopíme pokličkou a vaříme maso do měkka.
Do dalšího hrnce s již orestovanou cibulý přidáme nakrájené zelí, kmín, zeleninový bujón, pepř (trošku) a vodu - dáme vařit. Po chvilce vaření přidáme oloupamé a nakrájené brambory. Vše vaříme do změknutí.
Do posledního hrnce a může být i ten největší dáme cibuli s olejem orestovat. Přidáme na jemno nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a řepu - lehce podlijeme vodou ochutíme solí, pepřem a vaříme do měkka. Když je mrkev s řepou měkká přidáme jednu zakysanou smetanu a zavaříme. Postupně přiléváme k této směsi i uvařené obsahy z ostatních hrnců a krátce ještě povaříme, aby se chutě spojily. Polévka bude hustá od samotné zeleniny a smetany, tak není potřeba ji zahušťovat moukou. Na závěr dochutit solí, pepřem, cukrem (jestli je potřeba) a po vypnutí plamene ještě lehce přikyselit octem.
Hotovou polévku na talíři ještě ozdobíme lžící (nebo dvěma) zakysané smetany.
Tak ať Vám chutná :-)
Diskusní téma: boršč podle ukrajinky
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.