boršč podle ukrajinky

 

Tento recept jsem dostala před nějakou dobou od rodilé ukrajinky.  Se slovy, že v čechách neděláme boršč, ale polévku z řepy.

Používat prý do  polévky několik druhů mas, bobkový list, nové koření a sterilované zelí nebo sterilovanou řepu je úplně nemyslitelné.

V jejich polévce je zachována svěží chuť čerstvé zeleniny, která je jen doladěna pouze pepřem, solí a octem (pořípadě troškou cukru - jak kdo má rád).

Musím se přiznat, že když jsem ochutnala tuto polévku, jiná mi už tolik nechutná.

 

 

co budeme potřebovat:

(všechny uvedené suroviny jsou pouze orientační- přidávám je podle oka a přizpůsobuji naší chuti)

 

čerstvá červená řepa  (asi - podle velikosti - 3 až 5 kusů)

čerstvé bílé zelí  (asi 1/4 až 1/3 bulky - také záleží na velikosti)

brambory (asi 3-5 kusů - podle velikosti)

kus hovězího na polévku- může být i s kostí (asi 300-500g - masožrouti musí mít ten větší kousek)

mrkev (asi 2 až 3 - podle velikosti)

cibule (asi 2-3 kusy)

zakysanou smetanu (jeden kelímek Vám stačit nebude, musíme počítat s tím, že minimálně jeden se do polévky zamíchá a další smetana se přidává na talíř s hotovou polévkou jako chutná ozdoba)

sůl, petř, troška kmínu, ocet a možná trochu cukru (to záleží na množství použité mrkve a její sladkosti)

bujón ( já používám jeden zeleninový a jeden hovězí, ale každý jak má rád)

 

TIP: Na loupání červené řepy použijeme jednorázové rukacice nebo budete mít barevné ruce.

 

Cibuli oloupat a nakrájet (může být i na hrubo). Já si ji rozdělám i na tři díly a dám do třech hrnců (dva menší a jeden velký do kterého vše slijeme). Celá polévka by se dala vařit v jednom hrnci a všechny suroviny přidávat postupně, ale myslím si, že v menším množství vše lehce uhlídáme před rozvařením nebo připálením.

Očištěné (může být i už nakrájené) maso orestujeme na oleji s cibulí, přidáme hovězí bujón, petř (s pepřem opatrně, budeme ho přidávat do všech hrnců) a vodu. Přiklopíme pokličkou a vaříme maso do měkka.

Do dalšího hrnce s již orestovanou cibulý přidáme nakrájené zelí, kmín, zeleninový bujón, pepř (trošku) a vodu - dáme vařit. Po chvilce vaření přidáme oloupamé a nakrájené brambory. Vše vaříme do změknutí.

Do posledního hrnce a může být i ten největší dáme cibuli s olejem orestovat. Přidáme na jemno nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a řepu - lehce podlijeme vodou ochutíme solí, pepřem a vaříme do měkka. Když je mrkev s řepou měkká přidáme jednu zakysanou smetanu a zavaříme. Postupně přiléváme k této směsi i uvařené obsahy z ostatních hrnců a krátce ještě povaříme, aby se chutě spojily. Polévka bude hustá od samotné zeleniny a smetany, tak není potřeba ji zahušťovat moukou. Na závěr dochutit solí, pepřem, cukrem (jestli je potřeba) a po vypnutí plamene ještě lehce přikyselit octem.

Hotovou polévku na talíři ještě ozdobíme lžící (nebo dvěma) zakysané smetany.

Tak ať Vám chutná :-)

 

Diskusní téma: boršč podle ukrajinky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek