Majoránka:

působí protinadýmavě, podporuje tvorbu žaludečních šťáv, uvolňuje křeče a posiluje nervový systém, pomáhá při bolestech hlavy, pro zklidnění a proti únavě a nachlazení

 

Sklízet a sušit můžeme už začátkem léta, než majoránka vykvete. Odřezáváme ji asi 6cm od země a ona opět obrazí a  na podzim nám poskytne druhou bohatou úrodu. Ze suchých rostlin otrháme lístky a květy, stonky vyhodíme - kazily by kvalitu koření.

Jako koření ji můžeme používat čerstvou i sušenou. V České kuchyni je majoránka nepostradatelným zeleným kořením. Používá se do polévek, omáček, do luštěninových jídel, pokrmů z brambor, obilovin, dále je výborná k dochucení gulášů, salámů, uzenim a masa. V neposlední řadě je nejdůležitějším kořením při domácích zabíjačkách.