bazalka
Bazalka vonná
Latinské jméno bazalky je Osimum basilicum mluví za vše: ocimum pochází z řeckého slovesa voněti, basileus je král. Královské koření je nejlepší čerstvé, protoby jsme měli mít doma alespoň jednu rostlinu.
trsy svěží bazalky pěkně vypadají a krásně voní. Můžeme jí pěstovat na záhonu i v nádobách (to se mi osvědčilo více). Bazalka obsahuje silici, která povzbuzuje trávení, zmírňuje nadýmání a působí mírně desinfekčně. Používá se i v kosmetice, její hlavní místo je ovšem v kuchynipři přípravě salátů, omáček na těstoviny a polévek.
Pěstování:
- Bazalka je letnička, chceme-li časnou sklizeň, můžeme ji vysít do nádoby za okno již koncem února a počátkem března
- Další várku je vhodné zasít v polovině dubna - opět za okno nebo do skleníku, máme-li tu možnost
- Předpěstované sazeničky se na venkovnízáhon vysévají až vdruhé polovině května, kdy nehrozí přízemní mrazíky.
- Bazalka vyžaduje teplé a slunné stanoviště.Čím více slunečnívh paprsků jí dopřejeme, tím voňavější bude. Na teplo jsou obzvláště náročné červeně zabarvené varianty.
- Substrát bazalce svědčí lehčí, ale výživný
- Vláhy potřebuje na rozdíl od řady jiných bylinek více,neboť velká plocha tenkých lístků odpaří mnoho vody
- Nejchutnější částírostliny jsou mladé listy. V průběhu léta má bazalka tendenci vykvétat. Zaštipujeme proto pravidelně kvetoucí výhony, abychom podpořili větvení, košatění a růst listů
- Rostliny pěstované v truhlících můžeme na podzimpřenést na světlou chodbu nebo verandu. Do dalšího jara většinou nepřežijí, přesto sklizeň čerstvých listů o několik týdnů prodloužíme