Paprikové chutney s chilli podle Jamieho

 

Mohu mluvit za sebe, ale tento pan kuchař mě ve svém kulinářském umění velmi ovlivnil.

Otevřel mi oči při používání bylinek v kuchyni.

 

V této skvělé omáčce se potkává sladkost paprik s pikantním akcentem, který jí dadá chilli a optimální vyvážení bylinek co jen podtrhnou celý výsledek.

Hodí se k sýrům, můžete ji namazat třeba do sýrového sendviče nebo ji servírujte ke klobásám či masu.

 

TIP: Při práci s chilli papričkami se vyplatí obléknout gumové rukavice. Pálivost se totiž na rukách drží poměrně dlouho, i když si je důkladně umyjete. Jestli i tak se odvážně dáte do práce bez rukavic a po chvilce zjistíte, že jste své síly přecenily, zkuste si ruce namazat olejem a spláchnout to alkoholem (může být i obyčejná Alpa), nebo ( a to už bude reklama na konkrétní výrobek) zkuste použít W5 odmašťovač z Lidlu.

Chilli papričky totiž obsahují kapsaicin a ten se rozpouští v tucích.

 

Suroviny:

8-10ks čerstvé chilli papričky

8ks velké červené papriky

olivový olej

2ks střední červené cibule

1smítka rozmarýnu

2ks  bobkového listu

celá skořice (asi kousek dlouhý 5cm)

mořká sůl (může být ale i obyčejná)

čerstvě namletý černý pepř

100g  hnědého cukru

150ml balsamikového octa (toto prosím nezaměňovat)

 

Postup:

1)  Připravte si malá sterilizované sklenice, do kterých dáte hotové chutney

 

2)  Chilli papričky a velké papriky dejte na gril, na grivovací pánev nebo na plech do trouby pod rozehřátý gril. Průběžně je otáčejte a počkejte, až budou ze všech stran opečené dočerna. Opatrně je přendejte do misky(malé chilli papričky budou hotové dřív, takže je vyndejte první) a misku zakryjte potravinovou fólií, aby se zapařily. Jakmile lehce zchladnou, jednoduše z nich stáhněte slupku.

 

3)  Oloupané chilli papričky a pariky ještě očistěte od stopek a semínek. Směs ručně nasekejte najemnoa dejte stranou.

 

4) Rozehřejte pánev s trochou olivového oleje. Přidejte najemno nasekanou cibuli, nasekaný rozmarýn, bobkový list a skořici a vše osolte a opepřete. Na velmi mírném ohni restujte asi 20 minut, až bude cibule zlatá a lepkavá.

 

5)  Poté přidejte do pánve k cibuli nasekané papriky a papričky, cukr, ocet a nechte dál probublívat. Jakmile se tekutina vyvaří, ochutnejte hotovou a případně dochuťte. Odstraňte bobkové listy a skořici. Chutney přendejte lžící do sterilizovaných sklenic a uchovávejte je na tmavém místě v lednici, kde bymělo vydržet několik měsíců

 

TIP:Můžete klidně ještě klasicky sterilizovat po dobu asi 10 min při teplotě asi 80 stupňů.

 

 

Diskusní téma: papriková chutney s chilli podle Jamieho

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek