domácí kečup

Není to tak dlouho co jsem začla vyrábět doma kečup.

Je to od doby co máme zahrádku a co udělat s úrodou, která se musí rychle zdělat, protože by se jinak zkazila?? Pátrala jsem tedy po internetu a narazila jsem na dva recepty na domácí kečup, ale v jednom se mi líbilo to a v druhém zas toto. No, sloučila jsem dva recepty do jednoho a musím ho pochválit, je výborný!!

Co budeme potřebovat:

1kg rajčat

12dkg cibule

7dkg krystalového cukru

1,5dkg soli

2lžíce octa

2 hřebíčky

na špičku nože skořice

1/2 lžičky sladké papriky

2kuličky nového koření

2kuličky pepře

3lžíce oleje

1lžička hořčičného semínka

1pálivá paprika (jestli chcete mít kečup pálivý)

 

Postup:

Koření (nové koření, hořčičné semínko, hřebíček, pepř) rozdrtit v hmoždíři nebo rozmixovat na jemno. (používám tříštivý mixér na kávu, ten koření rozmixuje na prášek, je to úžasné a mohu jen doporučit)

Omytá rajčata a oloupanou cibuli nakrájíme klidně na větší kousky a dáme do většího hrnce, přidáme nadrcené (rozmixované) koření. Pod pokličkou dusíme asi 1/2-1hodinu.Záleží na tom jak jsou rajčata zraká. Po změknutí velmi dobře rozmixujeme, přidáme ostatní ingredience a povařímeještě půlhodiny pod lehce odkrytou pokličkou, aby na nás kečup nestříkal. Budete-li chtít kečup ještě jemnější, přeceďte ho přes sítko. Hotový horký kečup nalejeme do skleniček a dáme sterilovat na 15minut při teplotě asi 80-90 stupňů. Hotové skleničky vyndáme, postavíme dnem nahoru a necháme je tak do vychladnutí.

 

Z této dávky budeme mít asi +/- 0.5 l kečupu.

Tak ať Vám chutná :-))

Diskusní téma: domácí kečup

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek