domácí kečup
Není to tak dlouho co jsem začla vyrábět doma kečup.
Je to od doby co máme zahrádku a co udělat s úrodou, která se musí rychle zdělat, protože by se jinak zkazila?? Pátrala jsem tedy po internetu a narazila jsem na dva recepty na domácí kečup, ale v jednom se mi líbilo to a v druhém zas toto. No, sloučila jsem dva recepty do jednoho a musím ho pochválit, je výborný!!
Co budeme potřebovat:
1kg rajčat
12dkg cibule
7dkg krystalového cukru
1,5dkg soli
2lžíce octa
2 hřebíčky
na špičku nože skořice
1/2 lžičky sladké papriky
2kuličky nového koření
2kuličky pepře
3lžíce oleje
1lžička hořčičného semínka
1pálivá paprika (jestli chcete mít kečup pálivý)
Postup:
Koření (nové koření, hořčičné semínko, hřebíček, pepř) rozdrtit v hmoždíři nebo rozmixovat na jemno. (používám tříštivý mixér na kávu, ten koření rozmixuje na prášek, je to úžasné a mohu jen doporučit)
Omytá rajčata a oloupanou cibuli nakrájíme klidně na větší kousky a dáme do většího hrnce, přidáme nadrcené (rozmixované) koření. Pod pokličkou dusíme asi 1/2-1hodinu.Záleží na tom jak jsou rajčata zraká. Po změknutí velmi dobře rozmixujeme, přidáme ostatní ingredience a povařímeještě půlhodiny pod lehce odkrytou pokličkou, aby na nás kečup nestříkal. Budete-li chtít kečup ještě jemnější, přeceďte ho přes sítko. Hotový horký kečup nalejeme do skleniček a dáme sterilovat na 15minut při teplotě asi 80-90 stupňů. Hotové skleničky vyndáme, postavíme dnem nahoru a necháme je tak do vychladnutí.
Z této dávky budeme mít asi +/- 0.5 l kečupu.
Tak ať Vám chutná :-))
Diskusní téma: domácí kečup
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.